Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 45
You are here:ArtikelSemasaKerajaan Tidak Wajar Naikkan Harga Petrol, Diesel
01
November

Kerajaan Tidak Wajar Naikkan Harga Petrol, Diesel

Written by  Nasrudin Hassan
Published in Semasa

1. Berkuatkuasa pada hari ini, harga runcit bagi RON95, RON97 dan Diesel dinaikkan sebanyak 15 sen menjadikan masing-masing dijual kepada pengguna pada harga RM1.95, RM2.30 dan RM2.00 per liter.

2. Kenaikan ini adalah amat tidak patut pada masa pengguna di negara ini sedang terbeban dengan kenaikan kos sara hidup dan rakyat juga sedang membuat penyesuaian pasca pengumuman Bajet 2017 yang tidak banyak menyebelahi mereka. Tambah pula, kenaikan harga bahan api ini akan memberikan kesan berantai kepada peningkatan harga barangan lain yang dijual dalam pasaran. Selepas kenaikan harga minyak ini, dijangka harga minyak masak dan kadar tol pula akan dinaikkan dalam masa terdekat.

 

3. Rakyat berhadapan dengan situasi ekonomi yang sangat mencabar, kesan daripada kenaikan kos sara hidup setelah pelaksanaan GST dan penurunan subsidi terhadap barangan keperluan. Ini ditambah pula dengan peluang pekerjaan yang terhad, menyebabkan tabungan rakyat semakin menipis.

 

4. Kerajaan dilihat mengambil formula mudah untuk mengatasi cabaran ekonomi kini iaitu dengan menaikkan cukai dan mengurangkan subsidi. BR1M dan pelbagai pemberian lain hanyalah bersifat 'ubat sementara', dan seumpama memberi ikan bukannya kail kepada golongan yang memerlukan.

 

5. Tidak cukup dengan itu, rakyat perlu membayar lebih untuk meneruskan kehidupan, kesan subsidi yang dikurangkan. Setiap hari duit belanja rakyat dicatu, berbeza dengan para menteri yang ada elaun untuk menampungnya.

 

6. Harga baru ini juga tidak bertepatan dengan harga semasa minyak mentah global yang berada pada purata harga AS$43.93 setong setakat ini dan bagi keseluruhan tahun 2016 ia diunjurkan berada pada purata harga AS$44.78 setong; dianggap masih rendah kerana berada di bawah paras AS$50 setong.

 

7. Bahkan, harga bahan api ini meneruskan kejatuhannya hari ini selepas pengeluar bukan Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) tidak menyatakan sebarang komitmen untuk menyertai usaha mengehadkan paras output bagi meningkatkan harga bahan api itu. Jadi, mengapa Kerajaan masih menaikkan harga runcit bahan api ini?

 

8. Kerajaan sepatutnya menetapkan harga siling bagi harga runcit petrol dan Kerajaan mesti menampung lebihan kos daripada harga siling tersebut dengan subsidi. Ini kerana penentuan harga petrol berdasarkan sistem apungan terkawal sentiasa mendedahkan rakyat kepada kenaikkan harga petrol secara berterusan.

 

9. Sementara itu, kerajaan wajar mengkajisemula formula penentuan harga petrol dan diesel, dengan mengambil kira aspek perubahan harga minyak global, rizab penampan negara dan kadar inflasi tempatan sebagai faktor penentu.

 

10. Sewajarnya, dalam keadaan rakyat terpaksa berjimat, kerajaan perlu lebih berhemat. Selain dikaji saiz kabinet yang terlalu besar, setiap Menteri boleh menunjukkan teladan dengan pemotongan 20% gaji bulanan, serta memulangkan elaun minyak, tol, percutian, dan keraian, supaya mereka dapat merasai bebanan golongan bawahan.

 

11. Penjimatan daripada 'perbelanjaan protokol' menteri, projek mewah yang kurang memberi impak kepada rakyat terbanyak serta cegahkawal sepanjang masa terhadap ketirisan dan penyalahgunaan dana negara boleh dijadikan sebahagian daripada mekanisma untuk menampung kenaikan kos sara hidup rakyat.

 

Sekian.

 

Nasrudin Bin Hassan

Ketua Penerangan PAS Malaysia

Read 218 times Last modified on Tuesday, 01 November 2016 17:12